La societat civil reclama disposar de dades acurades sobre la realitat dels infants per poder garantir els seus drets

  • La TIAC va organitzar la jornada ‘Dades i Informes que afecten els Drets dels Infants’ el 27 d’octubre per tal de debatre sobre el coneixement real que es té del sector a partir de les dades i informes disponibles.
  • Experts, professionals i personal tècnic de les administracions coincideixen a assenyalar la necessitat del treball coordinat, de fer més accessibles les dades i d’aglutinar-les per tal de poder dissenyar polítiques més adequades a les necessitats de la infància.
  • Es planteja que la TIAC faci un seguiment de les dades i informes a Catalunya, amb vistes a elaborar un informe complementari al que presenta l’Estat Espanyol al Comitè dels drets de l’infant de Nacions Unides en relació al compliment de la Convenció sobre els drets de l’infant.

Barcelona, 28 d’octubre de 2015. Cal disposar de més dades, més accessibles i més acurades sobre la realitat dels infants i adolescents a Catalunya per tal de dissenyar polítiques adaptades a les necessitats d’aquest sector. Aquesta és la principal conclusió a què van arribar els experts, professionals i personal tècnic de diferents organismes i administracions catalanes reunits a la jornada Dades i Informes que afecten els Drets dels Infants, organitzada per la TIAC-Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya el passat 27 d’octubre de 2015.

A la jornada es va posar de manifest la necessitat d’aglutinar i centralitzar les dades disponibles amb vistes a poder elaborar un informe alternatiu al que presenta cada quatre anys l’Estat Espanyol al Comitè sobre els Drets de l’Infant de Nacions Unides, en relació al grau de compliment de la Convenció sobre els drets de l’infant.

En aquest sentit, Jorge Cardona, membre del Comitè sobre els Drets de l’Infant, va assenyalar el paper de la societat civil en l’elaboració d’aquests informes alternatius, que el Comitè considera molt rellevants a l’hora d’avaluar la situació de la infància a cada Estat, ja que suposen una mirada alternativa i complementen o contrasten la informació facilitada per l’informe oficial presentat per l’Estat.

Com a entitat aglutinadora dels principals col·legis professionals, federacions i entitats que treballen en la defensa dels drets dels infants a Catalunya, es va proposar que la TIAC faci un seguiment de les dades i informes a Catalunya amb vistes a l’elaboració d’aquest informe alternatiu en relació a la situació dels infants i adolescents catalans.

Respecte la importància de les dades en si, els participants a la jornada van coincidir en la necessitat de comptar amb dades de primera mà i de fer partícips als propis infants i adolescents en tot el procés. Es va destacar, així mateix, la conveniència de comptartir un mateix full de ruta entre organismes, administracions i entitats, amb un sistema d’indicadors, metodologia de recollida i avaluació comuns, que permeti treballar de forma coordinada per una cultura de la informació, la veracitat i la transparència al servei dels drets dels infants.

La jornada Dades i Informes que afecten els Drets dels Infants es va celebrar el passat  27 d’octubre al Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona amb la participació d’una seixantena de professionals, experts i personal tècnic d’administracions. L’organització de la jornada va anar a càrrec de la TIAC, amb el suport de Diomira i el Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona.

La TIAC és una xarxa d’entitats constituida el 2007 per tal de promoure els drets reconeguts a la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant. Actualment, en formen part 23 associacions, federacions i col·legis professionals.

Petició d’informació i entrevistes:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.